Sorteer op

Uitleg Mala's ; wat is een Mala, hoe gebruik je een Mala?

Mala's zijn te koop in gespecialiseerde winkels en op verschillende websites. In mijn webshop Cinsis vind je mijn eigen handgemaakte mala ’s, verschillende soorten waarvan de gebruikte edelstenen van hoge kwaliteit zijn!! Er worden bij Cinsis géén kant en klare Mala’s ingekocht bij groothandelaren, maar alleen kwaliteit edelstenen en materialen om ervoor te zorgen dat iedere Mala een uniek stuk is met zijn eigen energetisch healing power!  Ze worden stuk voor stuk geknoopt volgens de traditionele methode, met behulp van gerecycled of natuurlijk garen. Klik op de linkvoor alle handgeknoopte Mala’s van Cinsis. Ze worden geleverd in een fluwelen zakje van Cinsis.

De term 'mala' is een Sanskrietwoord voor 'meditatieslinger'. Een mala is eenvoudigweg een (edelstenen) kralensnoer dat wordt g ebruikt bij meditatie. Het is een hulpmiddel om je te helpen mantra's te tellen en fungeert als een tactiele gids terwijl je in stilte zit. Het wordt ook wel Tibetaanse mala of Boeddhistische gebedsketting / gebedssnoer (mālā, japamālā) genoemd. Vergelijkbaar met een Rozenkrans. Een Mala wordt ook als heilig voorwerp en familiestuk gezien. Hoe fijn voelt het als je een sieraad erft van je moeder? Zo kan het ook voelen bij een Mala. 

Of je nu net begint met meditatie of al een gevorderde beoefenaar bent, Mala-kralen zijn een geweldig hulpmiddel om je aandacht te helpen concentreren. Ze bieden iets tastbaars waar je naar terug kunt keren als je gedachten afdwalen. 

     

In deze blog kom je meer te weten over

 • Wat is een mala,
 • Het belang van nummer 108 bij een Mala
 • Oorsprong en de geschiedenis van mala's, waar komen mala’s vandaan,
 • Hoe worden een mala gemaakt,
 • Welke materialen heb je nodig bij het maken van een Mala?
 • Hoe gebruik je een Mala op de juiste manier,
 • Herhalen van mantra’s
 • Hoe jij voor jezelf de juiste mala kunt kiezen.
 • Conclusie
 • Mala kopen?

Wat is een mala?

Het woord mala komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk kroon of krans. Door de vertaling van de term begrijpen we meteen de vorm en het gebruik ervan: het is een Tibetaanse gebedsketting bestaande uit 108 kralen,  (half)edelstenen en of zaden (plus een laatste steen; goeroe kraal en daaronder een kwast) die ofwel als een krans om de nek wordt gedragen (of om de hals of pols wordt gewikkeld). Een Mala wordt tijdens meditatie gebruikt als hulpmiddel voor het tellen van mantra's.

Een mala wordt ook wel japa mala genoemd, vanwege het feit dat het wordt gebruikt om japa-meditatie te beoefenen of zelfs ajapa japa, een vorm van transcendente meditatie waarbij een mantra een bepaald aantal keren wordt herhaald - heel vaak is dit aantal 108, een nummer dat in veel oosterse spirituele tradities een heilige waarde heeft .

Het belang van nummer 108 bij een Mala

Zoals zojuist vermeld, is het aantal kralen in een mala, namelijk 108, niet toevallig. Dit aantal wordt als bijzonder belangrijk beschouwd in het hindoeïsme, het Boeddhisme en de yogatraditie . Het is een nummer dat voorkomt in veel culturele, religieuze en spirituele aspecten van de volkeren van Centraal- en Oost-Azië. 

Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Betekenis van het bestaan: Gerenommeerde wiskundigen van de Vedische cultuur beschouwden 108 als het getal van de totaliteit van het bestaan. Astronomisch gezien zijn er 27 sterrenbeelden in ons melkwegstelsel en elk heeft 4 richtingen. 27 x 4 = 108. Met andere woorden, het getal 108 dekt het hele sterrenstelsel.
 • Astronomie: De afstand tussen de aarde en de zon is 108 keer de diameter van de zon. De afstand tussen de aarde en de maan is 108 keer de diameter van de maan. De diameter van de zon is 108 keer de diameter van de aarde.
 • Nadi's en chakra's:  Een van onze favoriete verklaringen voor het hebben van 108 kralen op een mala heeft te maken met de chakra's (de zeven energiepunten in ons lichaam). Er is gezegd dat er 108 energielijnen zijn (nadi’s) die verbinding maken met het hart, die samenkomen om het hartchakra te vormen. Een daarvan, sushumna, leidt naar het kruinchakra en zou het pad naar zelfrealisatie zijn.
 • Meditatie: Er wordt aangenomen dat er 108 verschillende soorten meditatie zijn.
 • Mantra's:  Als je je mala-kralen gebruikt bij meditatie en je mantra opzegt, zeggen sommigen dat je compleet bent als je het 100 keer hebt gedaan. De 8 extra kralen zijn om rekening te houden met fouten. Of nog mooier, zijn bedoeld als een offer aan je goeroe.
 • Boeddhisme: In het boeddhisme wordt gezegd dat er 108 aardse verlangens bij stervelingen zijn, 108 leugens die door mensen worden verteld en 108 menselijke wanen.
 • Alfabet: Velen kiezen ervoor om hun mantra in het Sanskriet, het oude schrift van India, op te noemen. Binnen het Sanskriet-alfabet zijn er 54 letters. Elke letter heeft een vrouwelijke en mannelijke versie - in totaal 108.
 • Het  getal 108 kan ook worden uitgesplitst om de nummers waaruit het afzonderlijk bestaat te analyseren:
 • 1 : bindu , het uitgangspunt van creatie.
 • 0 : sunyata , leegte, de staat die ons bevrijdt van de eindeloze cyclus van reïncarnaties.
 • 8 : ananta , het oneindigheidssymbool.

Of je nu net aan een meditatiebeoefening begint of een gevorderde beoefenaar bent, Mala-kralen zijn een geweldig hulpmiddel om je aandacht te concentreren.

Ze bieden iets tastbaars om op terug te komen als je geest begint af te dwalen. 

De kralen door je vingers rollen is een fysieke manier om je energie en aandacht te richten. Het is om de paar seconden een vriendelijke herinnering om opnieuw bij te lijnen en opnieuw te focussen.

Oorsprong en geschiedenis van een Mala, waar komen Mala’s vandaan?

Mala's zijn instrumenten die hun oorsprong vinden in India en dateren uit de achtste eeuw voor Christus. Het gebruik ervan verspreidde zich echter wijdverspreid in Midden- en Oost-Azië, werd al snel overgenomen door de hindoeïstische en boeddhistische religies en leidde tot verschillende soorten mala’s. De Christelijke rozenkrans , die ons zeker bekend is, is ook een soort mala.

Rond de 8e eeuw voor Christus begonnen de oude zieners van India de granen te gebruiken als hulpmiddel bij meditatie en gebeden. Met de beoefening van zelfbewustzijn en de wens om hogere kennis te zoeken, werden de kralen na verloop van tijd bekend als 'gebedskralen' of 'mala-kralen'.

Een tekst uit de 4e eeuw voor Christus, bekend als de Mokugenji Sutra,  vertelt het verhaal van een koning genaamd Haruri die de leringen van Siddhartha Gautama zocht om te leren hoe de wijsheid van het boeddhisme met zijn volk kon worden gedeeld. Volgens de soetra antwoordde de Boeddha hem:

"Koning, als je wereldse verlangens wilt elimineren en een einde wilt maken aan lijden, maak dan een cirkelvormige draad van 108 kralen gemaakt van de zaden van de Mokugenji-boom. Houd het altijd bij u. Reciteer "Namu Boeddha - Namu Dharma - Namu Sangha". Tel een kraal bij elke herhaling".

De Sanskrietmantra die in deze Sutra wordt genoemd, kan worden vertaald als 'toewijding aan ontwaken (of verlichting), toewijding aan de juiste manier van leven, toewijding aan de gemeenschap (of alle wezens)'.

Het was uit de Mokugenji Sutra dat de gewoonte ontstond om 108 kralen in een mala te laten klinken.

Hoe wordt een mala gemaakt?

Mala's kunnen van veel materialen worden gemaakt; bij Cinsis gebruik ik alleen authentieke, de beste kwaliteit edelstenen, rudraksha-zaden en sandelhout. Het kenmerk van een handgemaakte mala is een eenvoudige handgemaakte knoop tussen elke kraal. Handknopen maakt de mala niet alleen sterker, maar zorgt ook voor de perfecte hoeveelheid ruimte tussen de kralen. Bij Cinsis worden de Mala's door mij persoonlijk gemaakt en knoop dus elke Mala met de hand. Geen massaproductie door inkoop bij een groothandel maar eigen handgemaakte Mala's.

  

Welke materialen heb je nodig bij het maken van een Mala?

Volgens de traditie worden ook kralen gemaakt van sandelhout , rudraksha (zaden van een plant die wijdverspreid is in verschillende delen van Azië) of tulsi- zaden (een variëteit van basilicum die in India als heilige plant wordt gekweekt) gebruikt om mala's te maken. Uiteraard zijn deze materialen nauw verbonden met de geografische en culturele context waarin de mala is ontstaan.

In het Westen kunnen we elke edelsteen gebruiken die energetische eigenschappen heeft (bijvoorbeeld rozenkwarts, amethist en ga zo maar door). Kristallen zijn perfect voor mala's, omdat ze het object verder verrijken met de vele voordelen van kristalgenezing. Tegenwoordig zijn we daarbij ook wat vrijer bij het maken van een Mala en zijn er variaties met een moderne twist zoals bijvoorbeeld met een edelsteenhanger of orgonitehanger in plaats van een kwast, dit voor wat extra energetische healing power als je het mij vraagt!

Mala's bestaan ​​uit:

 • 108 kralen: de kralen zijn de parels waaruit de mala-ketting bestaat en worden traditioneel één voor één met de hand geknoopt, om de ketting bijzonder resistent te maken. De diameter van de kralen varieert, maar ligt meestal tussen de 6 en 8 mm.
 • Een goeroe kraal: De goeroe-kraal is de grootste steen van de mala en bevindt zich aan het onderste uiteinde en is niet opgenomen in de telling van de 108 mantra's. Het doel van de goeroe-kraal is om aan de beoefenaar te signaleren dat de telling voorbij is. Het symboliseert de relatie tussen de eigenaar van de Mala en goeroe en moet worden gerespecteerd - in feite wordt de goeroe-kraal traditioneel nooit overgeslagen, maar eerder gebruikt om de mala om te draaien en opnieuw te beginnen met tellen (meer hierover: verder in deze blog te lezen: Hoe een Mala te gebruiken).
 • Een kwast, Edelsteen hanger of Orgonite hanger: De kwast is het cluster van draden dat zich aan de onderkant van de mala bevindt, meestal onder de goeroe-kraal. De lengte is variabel. Elke draad van de kwast vertegenwoordigt onze verbinding met het goddelijke en met het universum. Een edelsteenhanger of orgonitehanger geeft nog wat extra power aan de Mala ;) De werking is afhankelijk van de specifieke kristallen die dan zijn gebruikt.

De mala string, het touw wat wordt gebruikt, kan van elk materiaal zijn, zolang het maar bestand is tegen knopen en slijtage. Verder is een pincet en schaar ook nodig bij het maken van een Mala ;)

Hoe gebruik je een Mala op de juiste manier

Voordat we een mala gebruiken, moeten we bedenken dat het een heilig object is, ontworpen om ons te vergezellen op onze spirituele reis en om een ​​integraal onderdeel van ons ego te worden.

In Aziatische landen worden mala's met trots gedragen en vaak van generatie op generatie doorgegeven. Omdat ze unieke en persoonlijke objecten zijn, worden ze gezien als een teken van continuïteit en brengen ze kennis en energie over.

Het gebruik ervan bij meditatie lijkt in alle opzichten op dat van een christelijke rozenkrans, maar er zijn enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen waarmee rekening moet worden gehouden. 

Hier zijn alle stappen die nodig zijn om een ​​mala te gebruiken en in je meditatiebeoefening op te nemen:
Als dit de eerste keer is dat je een Mala gebruikt, begin dan door de Mala voor je uit te houden zodat we de anatomie kunnen bekijken.

 1. De kwast (bij de moderne mala’s kan dit ook een edelsteen- of orgonitehanger zijn) vertegenwoordigt een eindpunt - wat betekent dat je helemaal rond de Mala bent gegaan voor een volledige meditatiecyclus. Tussen de kwast en de kettinglus zit één enkele kraal, de goeroe-kraal. Er zitten 108 kralen in de kettinglus. 
 2. Begin nu met de ketting in je dominante hand, met de kwast (edelsteen- of orgonite hanger) naar je toe gericht.
 3. Begin met de kraal rechts van de goeroe-kraal
 4. Begin elke kraal afzonderlijk in je vingers te draaien, en ga langzaam naar de volgende kraal
 5. Probeer bij het draaien van de kralen de wijsvinger niet te gebruiken, aangezien die het ego vertegenwoordigt.
 6. Gebruik je duim om de kralen te draaien. Je kunt jouw duimnagel gebruiken om de kraal naar je toe te trekken. Of je kunt jouw duim gebruiken om de kraal te draaien door deze te draaien en naar de volgende te gaan.
 7. Je zult merken dat er met de hand geknoopt is tussen elke kraal, dit is bedoeld om het oefenen van het verplaatsen van kraal naar kraal te vergemakkelijken.
 8. Heb je het gevoel het onder de knie te hebben? Als dat het geval is, laten we dan proberen om in te ademen.
 9. Adem diep in op elke kraal en adem uit. Ga dan naar de volgende kraal. Adem diep in en uit.
 10. Zodra je de ademhaling onderdrukt, kun je mantra in lagen aanbrengen.
 11. Probeer op elke kraal, samen met je ademhaling, je mantra in stilte voor jezelf te herhalen. Omwille hiervan zullen we een op bevestiging gebaseerde mantra gebruiken, wat een 'Ik ben-verklaring' is. Adem op elke kraal 'Ik ben' in en adem een ​​woord uit dat belichaamt hoe je je op dat moment wilt voelen. Het kan overvloedig, sterk, geduldig, intuïtief, etc. zijn. Adem in "Ik ben" en adem jouw woord uit op elke kraal. Je kunt ook gewoon één woord gebruiken, zoals geaard of liefde
 12. Als je eenmaal alle 108 kralen hebt doorlopen, kom je weer terug bij de goeroe-kraal.
 13. Wanneer je de goeroe-kraal bereikt, kun je de meditatie beëindigen of, als je nog een ronde wilt doen, de mala draaien door de goeroe kraal met twee vingers vast te pakken en opnieuw in de tegenovergestelde richting beginnen totdat je weer bij de goeroe kraal bent. Ga niet in dezelfde richting , maar draai de mala altijd om van richting te veranderen.
 14. De goeroe-kraal betekent een moment om te pauzeren en in reflectie te zitten. Hier kun je je goeroe, je mantra en jezelf bedanken en eren voor het nemen van de tijd om stil te zitten.
 15. Heb je een Mala met een edelsteen- of orgonitehanger, geeft dit extra energetische power aan de mala en de mantra die je uitspreekt. Na de mantra kun je met de edelsteen of orgonite extra mediteren door deze vast te houden of op je lichaam (één van de chakra’s te plaatsen, kijk hiervoor naar de edelstenen die zijn gebruikt en voor welke chakra deze te gebruiken zijn). Meer info omtrent de 7 hoofdchakra’s: klik hier

Meer info Hoe breng je je chakra’s weer in balans? Uitleg Edelsteentherapie. Klik hier

Herhalen van mantra’s

Een mantra is een zin, woord of geluid dat je kunt gebruiken om je bewustzijn te focussen tijdens transcendente meditatie of japa. "Om" is de meest voorkomende, maar er zijn talloze andere.

Je kunt ook je eigen mantra creëren, of het nu geruststellend of kalmerend voor je is. Je mantra kan bijvoorbeeld zijn : "Ik ben kalm" , "Ik ben veilig" of "Ik ben geliefd" . De mantra die je herhaalt, kan ook variëren, afhankelijk van je huidige situatie.

Je kunt het fluisteren, zingen, hardop zeggen of gewoon mentaal, welke manier voor jou het beste werkt en je een beter gevoel geeft.

Hoe jij voor jezelf de juiste mala kunt kiezen.

Er zijn zoveel soorten mala dat het vaak moeilijk is om te navigeren bij het kiezen van de meest geschikte voor jou.

Hier zijn een paar tips:

 • Laat je leiden door jouw instinct : heel vaak is het de mala die voor ons kiest en niet andersom. Op een onbewust niveau weten we altijd welke energieën we nodig hebben en als we ons aangetrokken voelen tot een bepaalde mala, is dat vaak een teken dat het de juiste is, misschien vanwege de kristallen waarvan het is gemaakt en hun energie die in wisselwerking staat met de jouwe .
 • Kies stenen die verband houden met je zwakste chakra('s) of die de meeste aandacht nodig hebben. Op deze manier heb je een positieve invloed op je psychofysieke welzijn. Hoe weet je welke chakra uit balans is? Met bijvoorbeeld een pendel kun je nagaan welke chakra(‘s) uit balans zijn (hoe een pendel te gebruiken lees je hier). Vraag aan de pendel: Is mijn …chakra uit balans? Deze zal dan ja of nee antwoorden. De chakra’s die uit balans blijken kun je behandelen met edelstenen en /of orgonite’s. 
 • Denk aan de grootte van de kralen en hun oppervlakte : heb je liever kleinere of grotere kralen? Kies in het eerste geval mala's met kralen van 6 mm, je mala is dan ook korter qua lengte, in het tweede geval 8 mm waar je Mala dan ook groter/langer zal zijn. Heb je liever een gladder, ruwer of gemengd oppervlak? Geef in het eerste geval de voorkeur aan mala's gemaakt met (half)edelstenen, in het tweede geval aan mala's gemaakt met rudraksha - als je geen voorkeur hebt, zijn de gemengde mala's (gemaakt met zaden en kristallen) een perfect compromis.
 • Pas op voor onbewerkte mala's . Zoals ik al zei, is het belangrijk dat een mala met de hand wordt geknoopt: als je merkt dat de stenen niet door knopen zijn gescheiden (bijvoorbeeld als ze zijn samengevoegd of gedeeld door andere kleinere stenen), is het waarschijnlijk geen handgemaakte mala.
 • Let ook op of er wel echte edelstenen zijn gebruikt. De goedkopere versies hebben vaak nepstenen erin verwerkt. (Deze zijn trouwens niet bij Cinsis verkrijgbaar 😉).

Conclusie

Mala's zijn fascinerende instrumenten met een geschiedenis van duizend jaar. Ze helpen niet alleen onze meditatie door het tellen van mantra's te vergemakkelijken, maar het worden ook echte amuletten om altijd bij ons te dragen en een prachtige uitwisseling van energie te creëren dankzij de eigenschappen van de stenen waaruit ze bestaan.

De mala wordt zo een verlengstuk van ons ego , een eigen object waaraan we een bijzondere waarde en energie toekennen. Het hebben ervan verrijkt onze beoefening, helpt ons op ons pad van spirituele groei en stelt ons in staat om een ​​prachtig en fascinerend object bij ons te hebben.

Mala kopen?

Ben je na het lezen van deze blog geïnteresseerd in een Mala voor jezelf?

De mala's van Cinsis zijn zoals al eerder aangegeven handgemaakt en uniek.

Je kan kiezen tussen drie varianten Mala kettingen:

  of

 

Verder hebt je nog keuze uit Mala Armbanden :)

Wat is een Mala armband? Ook wel Meditatie Armband genoemd.

Een Mala armband, ook wel Meditatie armband genoemd, is een traditioneel sieraad dat zijn oorsprong vindt in het hindoeïsme en boeddhisme. Armbanden bestaan ​​vaak uit 18, 21 of 27  kralen, vaak gemaakt van hout, edelstenen of zaden, die geregen zijn op een elastisch koord. Aan het uiteinde van de armband bevindt zich meestal een kwastje of amulet als decoratie.

De Mala armband heeft zijn wortels in spirituele praktijken zoals meditatie en gebed. Het gebruik ervan helpt om de geest te kalmeren, focus te creëren en intenties te versterken. Het tellen van de kralen tijdens het reciteren van mantra's of affirmaties helpt bij het vasthouden van aandacht en het bereiken van diepe meditatieve staten.

Daarnaast heeft elke kraal op de Mala armband een betekenis en symboliseert de verschillende aspecten in het leven. Deze symboliek kan variëren afhankelijk van het materiaal waaruit de kralen zijn gemaakt.

Bijvoorbeeld: Sandelhout wordt vaak gebruikt voor spirituele kracht en zuivering, terwijl rozenkwarts staat voor liefde en innerlijke rust.

Naast spirituele doeleinden kan een Mala armband ook dienen als modieus accessoire dat je persoonlijke stijl weerspiegelt. De verschillende kleuren en materialen waaruit de kralenkraag bestaat, maken het mogelijk om een unieke look te creëren die past bij elke gelegenheid.

Spirituele reis

Een Mala armband kan een waardevol hulpmiddel zijn op je spirituele reis en dagelijkse leven. Het herinnert je eraan om momenten van rust en reflectie in te bouwen, evenals het belang van positieve intenties en affirmaties. Of je nu een ervaren meditator bent of gewoon wat meer rust in je leven wilt brengen, een Mala armband kan dienen als een prachtig symbool en gereedschap.

 

Aan jou de keus waar je voorkeur naar uit gaat :) Veel plezier met uitzoeken. Mijn ervaring; diegene die je aanspreekt is meestal de juiste keuze :) 

Liefs Cindy

Webshop Cinsis

Update: 21-09-2023

 

Alle Mala's en Orgonite hangers zijn zoals aangegeven handgemaakt door mij, dus elk item is uniek.  Daarbij zijn alle Mala's tevens een Tachyon antenne. Lees hier meer over.

Wil je meer weten over orgonite? Klik hier voor meer info en scroll dan omlaag voor de tekst. 

 

Copyright: Alle foto's zijn door Cinsis gemaakt en eigendom van Cinsis. Teksten en foto's mogen niet gekopieerd en gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van mij.

 

© 2018 - 2024 Cinsis. Mineralen, Spiritualiteit, Orgonite en handgemaakte sieraden | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel