Update: 07-09-2023
Reinigen van Edelstenen en Mineralen
Zorg dat je gekregen of gekochte edelstenen/mineralen altijd reinigt voor gebruik. Edelstenen en mineralen absorberen namelijk alle energieën waar zij mee in aanraking komen (ook negatieve energieën) en stralen dit weer uit. Wanneer je de stenen reinigt worden deze weer neutraal. Dus wanneer je een steen bij je draagt dan is het advies deze wekelijks te reinigen. Vaak wordt er aangegeven dat je de steen na het reinigen ook weer moet opladen. Naar mijn mening is dit niet nodig; een steen heeft namelijk al jaren zijn eigen helende energie en zal deze dan ook nooit verliezen. Dus… reinigen is belangrijk, of je nu wel òf niet de steen oplaad is aan jou de keus. Als de steen op een gegeven moment voor jou niks meer betekent dan kun je ervan uit gaan dat de blokkade is geheeld en jij deze steen (voorlopig) niet meer nodig hebt. Je kan hem dan na het reinigen wegleggen of er iemand anders mee verblijden. Er wordt ook gezegd terug in de aarde stoppen maar dat vind ik persoonlijk zonde van zo’n mooie steen… Ook al gebruik je een edelsteen of mineraal alleen als siersteen dan is het ook goed om deze te reinigen voordat je de steen in een ruimte zet. Sommige stenen zijn gevoelig voor water, licht en of hitte.
Hieronder een aantal voorbeelden wat je met de verschillende edelstenen beter niet kunt doen:
- Amethist: Een amethist die in het dag- en zonlicht staat kan lichter worden van kleur. Bij zelfs een geringe verhitting kan de amethist verbleken.
- Apatiet: Kan beter niet te veel blootgesteld worden aan water.
- Aquamarijn: Kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren
- Bergkristal: Bij plotselinge temperatuur verschillen kan de bergkristal breken.
- Beryl: Kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.
- Celestien: Kan beter niet met water gereinigd worden. Kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.
- Eudialiet: Kan beter niet met hard stromend water gereinigd worden.
- Haliet: Wordt ook wel steenzout genoemd het mineraal is oplosbaar in water.
- Kunziet: Kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.
- Lapis lazuli: Reinig de Lapis Lazuli niet met water. Het is geen harde edelsteen en kan dus gemakkelijk aangetast worden door het water. Vermijd sterke verhitting bij deze steen. De lapis lazuli kan hierdoor verbleken en er kunnen lelijke vlekken door ontstaan
- Larimar: Kan beter niet met water gereinigd worden. Is heel gevoelig voor licht en verliest hierdoor zijn blauwe kleur.
- Malachiet: Door plotselinge temperatuurwisseling kan de malachiet barsten.
- Opaal: Kan beter niet met water gereinigd worden. Kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.
- Rozekwarts: Dag- en zonlicht kunnen de oorzaak zijn dat een rozenkwarts gaat verkleuren.
- Schalenblende: Kan beter niet te veel aan water blootgesteld worden.
- Seleniet: Seleniet is in water oplosbaar omdat het gevormd wordt door onder ander oxidatie van kalkhoudende klei-afzettingen.
- Serpentijn: Kan beter niet gereinigd worden met water.
- Toermalijn: Bij sterke verhitting verkleurt de toermalijn (met uitzondering van zwarte toermalijn).
- Turkoois: Dompel de turkoois nooit onder in water. Turkoois bevat onder ander koper-aluminium-fosfaat. Wanneer je deze steen onderdompelt in water kan de steen aangetast worden. Turkoois kan door dag- en zonlicht verbleken en zelfs uitdrogen. Is gevoelig voor alle soorten hitte.
Hoe edelstenen en mineralen reinigen?
Stromend water
Edelstenen en mineralen kunnen gereinigd worden door deze onder stromend water te leggen. Gebruik hiervoor koud of lauw water en laat de steen voor ongeveer vijf minuten onder het stromend water liggen. Je kunt de stenen onder een kraan neerleggen maar dit kan ook in een stromend beekje. Let dus wel op of jou steen/mineraal bestand is tegen water!
Rook
Door gebruik te maken van rook kun je de edelstenen of mineralen reinigen. Gebruik hiervoor Palo Santo (mijn favoriet) of een bosje salie. Steek deze met een lucifer aan en ga met de Palo Santo of het bosje salie over en langs de stenen. Je kunt hiervoor ook wierook gebruiken. Een wierook met een reinigende werking is bijvoorbeeld sandelhout.
Zeezout
Los in een bakje ( geen metaal) wat zeezout op. Leg de edelstenen of mineralen in dit bakje en laat de stenen voor vierentwintig uur in dit water liggen. Je kunt hiervoor ook schoon zeewater gebruiken. Let hierbij ook op of jouw steen/mineraal bestand is tegen water!
Geluid
Edelstenen en mineralen kunnen gereinigd worden door het geluid van een klankschaal. Op deze manier kunt je een ruimte met meerdere stenen reinigen. Wanneer je steen voor steen behandeld is dit echter beter voor de reiniging.
Aarde
Edelstenen en mineralen kunnen voor minstens vierentwintig uur in de aarde gestopt worden. Door de magnetische kracht in de aarde trekken de negatieve energieën uit de stenen. Tip: markeer de plaats waar je je stenen in de aarde neer gelegd hebt.
Zelfreinigende Stenen
Seleniet, citrien en hematiet zijn zelfreinigend en hoeven daarom niet gereinigd te worden. Citrien zou ik persoonlijk toch wel reinigen als je deze draagt. Seleniet en hematiet worden ook vaak gebruikt om andere stenen te reinigen door de steen op de seleniet of Hematiet te leggen voor een aantal uren.
Zoveel mogelijkheden... Wat is nou de beste keuze?
Mijn advies; Kies wat voor jou goed voelt en natuurlijk of de steen hiervoor geschikt is. Dan zit je altijd goed ;)
Liefs Cindy
Webshop Cinsis
Copyright: Alle foto's zijn door Cinsis gemaakt en eigendom van Cinsis. Teksten en foto's mogen niet gekopieerd en gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van mij.