Sorteer op

Update: 28-01-2024

Wat is een Duimsteen oftewel worrystone?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitleg hoe je een duimsteen kunt gebruiken.

De duimsteen/ worrystone, ook wel palmsteen of zaksteen genoemd, bestaat al eeuwen en is geen nieuwe rage. Deze platte stenen staan ​​erom bekend angstgevoelens te verlichten en zichzelf te kalmeren in tijden van verhoogde stress - vandaar de naam. Duimstenen of zorgenstenen zijn vaak gesneden uit edelstenen, meestal gekozen vanwege hun helende eigenschappen. Een gladde kleine steen met een duiminkeping - wie had gedacht dat zo'n eenvoudig voorwerp zoveel rustgevende energie en misschien wel geluk zou kunnen geven😉 

Het idee achter de duimsteen is om hem tussen je vingers en duim te houden en met je duim erover te wrijven als je nerveus of overweldigd bent. 

De handeling van het wrijven van de steen werkt met acupressuur die bepaalde drukpunten stimuleert die verbonden zijn met meridianen. Dit stuurt vervolgens kalmerende berichten naar de hersenen en zorgt ervoor dat er gelukkige hormonen vrijkomen, die ons weer in balans kunnen brengen. De duimsteen is ook te gebruiken tijdens het chanten van mantra's of tijdens meditatie om de geest tot rust te brengen.

 

Wat zijn de voordelen van een duimsteen / worrystone?

Er zijn verschillende voordelen te benoemen aan het kiezen en gebruiken van een duimsteen. Niet alleen is er een psychologisch voordeel aan het hebben van een energetisch kant-en-klaar angsthulpmiddel dat in je zak zit, maar de eigenschappen van zorgenstenen kunnen zo eenvoudig zijn dat ze een aangenaam en rustgevend gevoel geven bij aanraking, wat voor afleiding kan zorgen. Met resultaat dan ook vaak een rustigere geest.

Andere voordelen van het hebben van een kalmerend kristal gevormd tot een duimsteen kunnen zijn:

 • Angstverlichting - de zintuiglijke en psychologische associatie van de duimsteen kan angst en stress helpen verlichten, omdat ze een fysieke toetssteen vormen voor het verschuiven van energie.
 • Geaard worden - een andere manier om de zorgensteen te gebruiken is wanneer je geaard wilt worden. Een fysiek object hebben dat je kunt zien en aanraken, is een geweldige manier om terug te keren naar het huidige moment.
 • Vermijden van slechte gewoontes - het hebben van een duimsteen kan ook zorgen voor directe afleiding als het om slechte gewoontes gaat. Of je nu naar een sigaret reikt als je probeert te stoppen of je overgeeft aan negatieve denkpatronen, door je aandacht in plaats daarvan te richten op de duimsteen, kun je de gewoontecyclus doorbreken. 
 • Vrijgave van endorfine - het hebben van de steen in je hand en met je duim in de inkeping te wrijven, kan een drukpuntreactie veroorzaken die signalen naar de hersenen stuurt en zorgt voor het vrijkomen van endorfine. 
 • Zorgen voor afleiding - net als de populaire spinners of ander handspeelgoed, is gebleken dat iets met je handen doen het lichaam en de geest kan afleiden. Dit kan erg handig zijn als je je constant zorgen maakt, omdat het je geest en zenuwstelsel een broodnodige pauze kan geven.

 

Hoe een duimsteen / worrystone te gebruiken?

Kies een steen waar je van houdt, eentje die bij je past. Je kunt een bepaalde edelsteen kiezen die je aanspreekt, maar daarbij ook energetisch genezende voordelen biedt. Leg de steen op je vingers en plaats de duim bovenop de steen in de daarvoor gemaakte duiminkeping. Wrijf hierna met je duim op en neer.

 

Hier zijn enkele voorbeelden wanneer je een duimsteen kunt gebruiken.

 • Als je een angst-/paniekaanval hebt. Duimstenen kunnen een geweldig hulpmiddel zijn om dichtbij te hebben - vooral als je vatbaar bent voor angst- of paniekaanvallen. Niet alleen zal het fysieke element en de aardende eigenschappen van de duimsteen je terugbrengen naar je lichaam, maar het kan ook een troost zijn. Het kan zelfs een preventief hulpmiddel zijn bij paniekaanvallen, omdat het comfort van het dichtbij hebben kan voorkomen dat de geest in overdrive gaat. 
 • Wanneer je je gestrest voelt. Of je nu een moment van stress hebt of je helemaal overweldigd voelt, dit is het perfecte moment om je duimsteen, handpalm of zaksteen op te pakken en ermee te spelen. Voel het geruststellende gewicht, laat de zachte textuur je kalmeren en laat die endorfine vrijkomen. 
 • Uitdagende gesprekken. Als je het moeilijk vindt om geaard te blijven tijdens uitdagende gesprekken (je kalmte verliezen of moeite hebben om voor jezelf op te komen), kan een duimsteen een grote hulp zijn. Een paar seconden erover wrijven en er contact mee maken voordat je reageert, kun je een meer bewust gesprek voeren.
 • Meditatie. Duimstenen en palmstenen werken goed bij meditatieve oefeningen. Je kunt het op dezelfde manier gebruiken als het gebruik van een mala - waarbij je een mantra herhaalt bij elke aanraking van de steen. Deze methode kan de geest tot rust brengen, intentie in je beoefening inbouwen en eventuele afleidingen verminderen. Je kunt ook duimstenen uit bepaalde kristallen of chakrastenen kiezen om af te stemmen op de natuurlijke energie van je lichaam.
 • Voor het slapen gaan. Voor veel mensen kan het lastig zijn om je over te geven aan zachtheid en slaap - dit is waar een duimsteen / worrystone / zorgensteen kan helpen. Door je duimsteen in je hand te draaien als onderdeel van je bedtijdroutine of zelfs als je ligt, kun je de geest tot rust brengen.
 • Draag het overal met je mee. Alleen al het hebben van een duimsteen of zaksteen bij je persoon is één van de eenvoudigste manieren om verbonden te blijven en intenties te stellen. 

Werken duimstenen / worrystones?

Ja, duimstenen werken op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau. Het wrijven over een duimsteen kan spierspanning helpen te verminderen en kan een kalmerende associatie in het lichaam en de hersenen creëren. Het werkt emotioneel omdat het kan dienen als een welkome routine of afleiding van angstig denken. Omdat zorgenstenen vaak gemaakt zijn van kristallen met een hoge vibratie, brengen ze ook spirituele voordelen met zich mee. 

Welke edelstenen zijn het meest geschikt om te gebruiken als duimsteen?

Er zijn veel verschillende soorten authentieke kristallen stenen die wonderen verrichten wanneer ze in duimstenen worden veranderd. Maar volgens onze kristalexperts kunnen bepaalde edelstenen meer bedreven zijn dan andere bij het verlichten van angstig denken en het stimuleren van een kalmere en evenwichtigere gemoedstoestand. 

Hier zijn enkele van de beste edelstenen om als zorgenstenen te gebruiken.

 

Veelgestelde vragen

Waarom wordt het een duimsteen / worrystone genoemd?

Ze worden duimstenen / worrystones of zorgenstenen genoemd omdat ze vaak worden gebruikt als een hulpmiddel dat helpt bij het verlichten van angst. De beweging van het wrijven op, of vasthouden van een duimsteen kan worden gebruikt om troost te brengen, de geest af te leiden en je te helpen angstige gedachten en gevoelens los te laten.

Hoe werken duimstenen / worrystones?

Duimstenen werken door de gladde gepolijste steen tussen je vingers en duim te houden en met je duim over de inkeping die daar speciaal voor is gemaakt, heen en weer te wrijven. Aangenomen wordt dat deze actie zenuwuiteinden en drukpunten stimuleert, die signalen naar de hersenen sturen en helpen om endorfine vrij te maken. 

Wat is de beste steen voor een duimsteen / worrystone?

Veel helende kristallen werken goed als duimstenen. Enkele van onze favorieten zijn amethist vanwege de rustgevende energie, rozenkwarts vanwege de liefdevolle vibraties, citrien vanwege de positieve impact, rode jaspis voor comfort en aarding, of zelfs een chakra-duimsteen die bestaat uit verschillende stroken kristallen, die elk een bepaalde weerspiegeling vormt voor de chakra’s in ons lichaam.   

Liefs Cindy

Webshop Cinsis

 

Copyright: Alle foto's zijn door Cinsis gemaakt en eigendom van Cinsis. Teksten en foto's mogen niet gekopieerd en gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van mij.

 

© 2018 - 2024 Cinsis. Mineralen, Spiritualiteit, Orgonite en handgemaakte sieraden | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel