Het reinigen, verzorgen en opladen van edelstenen en mineralen

 

 Waarom edelstenen en mineralen reinigen?

Zorg dat je gekregen of gekochte edelstenen/mineralen altijd reinigt voor gebruik. Edelstenen en mineralen absorberen namelijk alle energieën waar zij mee in aanraking komen (ook negatieve energieën) en stralen dit weer uit. Wanneer je de stenen reinigt worden deze weer neutraal. Dus wanneer je een steen bij je draagt dan is het advies deze wekelijks te reinigen.  Vaak wordt er aangegeven dat je de steen na het reinigen ook weer moet opladen. Naar mijn mening is dit niet nodig; een steen heeft namelijk al jaren zijn eigen helende energie en zal deze dan ook nooit verliezen. Dus… reinigen is belangrijk, of je nu wel òf niet de steen oplaad is aan jou de keus. Als de steen op een gegeven moment voor jou niks meer betekent dan kun je ervan uit gaan dat de blokkade is geheeld en jij deze steen (voorlopig) niet meer nodig hebt. Je kan hem dan na het reinigen wegleggen of er iemand anders mee verblijden. Er wordt ook gezegd terug in de aarde stoppen maar dat vind ik persoonlijk zonde van zo’n mooie steen… ;) Ook al gebruik je een edelsteen of mineraal alleen als siersteen dan is het ook goed om deze te reinigen voordat je de steen in een ruimte zet. Sommige stenen zijn gevoelig voor water, licht en of hitte.

Stenen die gevoelig zijn voor water, licht en of hitte. Enkele voorbeelden;  

-        Amethist: Een amethist die in het dag- en zonlicht staat kan lichter worden van kleur. Bij zelfs een geringe verhitting kan de amethist verbleken.

-        Apatiet: Kan beter niet te veel blootgesteld worden aan water.

-        Aquamarijn: Kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren

-        Bergkristal: Bij plotselinge temperatuur verschillen kan de bergkristal breken.

-        Beryl: Kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.

-        Celestien: Kan beter niet met water gereinigd worden. Kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.

-        Eudialiet: Kan beter niet met hard stromend water gereinigd worden.

-        Haliet: Wordt ook wel steenzout genoemd het mineraal is oplosbaar in water.

-        Kunziet: Kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.

-        Lapis lazuli: Reinig de Lapis Lazuli niet met water. Het is geen harde edelsteen en kan dus gemakkelijk aangetast worden door het water. Vermijd sterke verhitting bij deze steen. De lapis lazuli kan hierdoor verbleken en er kunnen lelijke vlekken door ontstaan

-        Larimar: Kan beter niet met water gereinigd worden. Is heel gevoelig voor licht en verliest hierdoor zijn blauwe kleur.

-        Malachiet: Door plotselinge temperatuurwisseling kan de malachiet barsten.

-        Opaal: Kan beter niet met water gereinigd worden. Kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.

-        Rozekwarts: Dag- en zonlicht kunnen de oorzaak zijn dat een rozenkwarts gaat verkleuren.

-        Schalenblende: Kan beter niet te veel aan water blootgesteld worden.

-        Seleniet: Seleniet is in water oplosbaar omdat het gevormd wordt door onder ander oxidatie van kalkhoudende klei-afzettingen.

-        Serpentijn: Kan beter niet gereinigd worden met water.

-        Toermalijn: Bij sterke verhitting verkleurt de toermalijn (met uitzondering van zwarte toermalijn).

-        Turkoois: Dompel de turkoois nooit onder in water. Turkoois bevat onder ander koper-aluminium-fosfaat. Wanneer je deze steen onderdompelt in water kan de steen aangetast worden. Turkoois kan door dag- en zonlicht verbleken en zelfs uitdrogen. Is gevoelig voor alle soorten hitte.

 

Edelstenen en mineralen reinigen

Stromend water  Edelstenen en mineralen kunnen gereinigd worden door deze onder stromend water te leggen. Gebruik hiervoor koud of lauw water en laat de steen voor ongeveer vijf minuten onder het stromend water liggen. Je kunt de stenen onder een kraan neerleggen maar dit kan ook in een stromend beekje.

Rook Door gebruik te maken van rook kunt je de edelstenen of mineralen reinigen. Gebruik hiervoor Palo Santo (mijn favoriet) of een bosje salie. Steek deze met een lucifer aan en ga met de Palo Santo of het bosje salie over en langs de stenen. Je kunt hiervoor ook wierook gebruiken. Een wierook met een reinigende werking is bijvoorbeeld sandelhout.

Zeezout Los in een bakje ( geen metaal) wat zeezout op. Leg de edelstenen of mineralen in dit bakje en laat de stenen voor vierentwintig uur in dit water liggen. Je kunt hiervoor ook schoon zeewater gebruiken.

Geluid Edelstenen en mineralen kunnen gereinigd worden door het geluid van een klankschaal. Op deze manier kunt je een ruimte met meerdere stenen reinigen. Wanneer je steen voor steen behandeld is dit echter beter voor de reiniging.

Aarde Edelstenen en mineralen kunnen voor minstens vierentwintig uur in de aarde gestopt worden. Door de magnetische kracht in de aarde trekken de negatieve energieën uit de stenen. Tip: markeer de plaats waar je je stenen in de aarde neer gelegd hebt.

Zelfreinigend

Seleniet, citrien, Seleniet  en hematiet zijn zelfreinigend en hoeven daarom niet gereinigd te worden.

 

 

Het opladen van stenen 

Het opladen van stenen is afhankelijk van de eigenschappen van de steen. Grofweg kun je zeggen dat heldere stenen opgeladen kunnen worden door de zon, doorzichtige stenen door de volle maan en dichte stenen in de aarde.

Zoals eerder aangegeven vind ik persoonlijk opladen niet nodig. Voor die dit wel nodig vinden hieronder verschillende opties;

Zon

De meeste heldere stenen zoals kristallen kun je prima opladen in de volle zon. Maar stenen die Mangaam bevatten zoals Amethist kunnen door het zonlicht verkleuren. Turkoois kan zelfs barsten in de zon door uitdroging. Wil je dit soort stenen toch opladen in de zon kies er dan voor om ze af te dekken met een doekje of gebruik de ochtend zon of de zon in de namiddag wanneer deze niet op volle sterkte is. 

Stenen die het zonlicht slecht verdragen zijn onder andere Amethist, Ametrien, Aquamarijn, Beryl, Cactuskwarts, Celestiet, Kunziet, Larimar, Lavendelkwarts, Maansteen, Malachiet, Morganiet,  Opaal, Peridot, Rookkwarts, Rozenkwarts, Spiritkwarts, Toermalijn ( met uitzondering van zwarte toermalijn ), Topaas en Turkoois (kan zelfs barsten). 

 

Maanlicht

Het opladen van stenen in maanlicht werkt heel goed. Vooral bij de doorzichtige gevoelsstenen. Het opladen bij volle maan heeft zelfs effect wanneer de stenen achter glas liggen. 

 

Aarde

Een prima manier om stenen op te laden is om de stenen in de aarde te plaatsen. Let hierbij wel op dat Calciet soorten, Malachiet maar ook Barnsteen dit minder goed kunnen verdragen en hierdoor hun polijstlaag kunnen verliezen. Er wordt gezegd dat het opladen door middel van de steen in de aarde plaatsen een zeer krachtige manier is en heel geschikt voor stenen die het een en ander te verduren hebben gehad. De steen zou dan goed tot rust komen in de aarde. 

 

Abalone schelp met Bergkristal split

Een veilige manier om stenen op te laden is door ze nachtje in een Abalone schelp te plaatsen met Bergkristalsplit. Dit werkt prima voor bijna alle stenen. Vooral zeer geschikt voor sieraden met edelstenen omdat sluitingen, zettingen en andere onderdelen niet onder deze methode te lijden hebben.

 

Meru Piramide

Een hele mooie methode om edelstenen, mineralen en kristallen te ontladen en op te laden is gebruik te maken van een Meru piramide. De piramide dient goed uitgelijnd te zijn met een zijde naar het noord-zuid gericht. De Meru piramide combineert twee eeuwenoude energetische hulpmiddelen namelijk de piramide zelf en het Shri Yantra symbool. 

Deze twee energetische hulpmiddelen worden al eeuwen lang gebruikt om vibraties en het bewustzijn te verhogen en door beide te combineren ontstaat een krachtig dubbel generator effect. De Yantra straalt positieve vibraties opwaarts en vloeit samen met de piramide. Edelstenen kunnen ontladen en opgeladen worden door ze in de piramide te plaatsen voor ongeveer 8 uur. De stenen langer en vaker in de piramide plaatsen geeft nog beter resultaten.

 

Tijdsduur van gebruik

Als edelstenen, mineralen en kristallen goed verzorgd worden gaan ze over het algemeen vrij lang mee. Het is wel van belang dat je goed blijft letten op het uiterlijk van de steen. Bijvoorbeeld als de intensiteit van de kleur verandert. Bij Amethist zie je nog wel eens dat deze op den duur wat grijzig wordt. Ook komt het voor dat stenen barsten gaan vertonen in het binnenste van de steen. Er wordt dan over het algemeen gezegd dat dit allemaal tekenen zijn dat de steen uitgeput is en toe is aan vervanging.. Of dit echt ook zo is, vraag ik me af.. naar mijn mening blijft een steen zijn energetische werking behouden maar kunnen wij op dat moment “klaar” zijn met een steen. Het verkleuren of barsten heeft meestal met de omgevingstemperatuur, zonlicht, water of het laten vallen of hanger aan iets stoten te maken. Nogmaals, dit is mijn persoonlijke mening. Iedereen mag daar zijn eigen ideeën over hebben.

Belangrijk is om aandacht te hebben voor de stenen en deze goed te verzorgen. Sta open voor de energie van de steen en ervaar de krachtige energie. Onthoudt dat de edelstenen, mineralen en kristallen daadwerkelijk levend zijn en deze wonderen van de natuur verdienen dan ook niets meer dan respect.

De geneeskrachtige werking van edelstenen en mineralen is al vele eeuwen bekend. Schakel bij klachten echter altijd medische hulp in.

Instagram | Cretan NSW

© 2018 - 2021 Cinsis. Mineralen, Spiritualiteit, Orgonite. | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel